12/9/2021

Alles vastleggen in de nieuwe huurwoning

Huurders

Tips met het vastleggen van de Waarborgsom

Om te voorkomen dat de verhuurder bij de Uitcheck onterecht de huurwaarborg niet terugbetaalt aan het einde van het huurcontract, kan je als huurder bepaalde stappen ondernemen om dit te voorkomen :

  1. Betaal de waarborgsom niet met cashgeld, maar via je bankrekening. Hierdoor kan je bewijzen dat de borg hebt betaald. Wil de verhuurder tóch dat je de borg met cashgeld betaalt? Vraag dan om een betalingsbewijs.
  2. Laat een verhuurmakelaar een inspectierapport maken over de staat van het huis. Hierdoor leg je vast welke eventuele gebreken er al zijn voordat je het huis gaat huren en voorkom je dat de verhuurder jou hiervoor later onterecht verantwoordelijk stelt.
  3. Is er geen mogelijkheid om een inspectierapport te laten maken? Doe dit dan zelf. Maak foto’s en stuur het rapport op naar de verhuurder voordat je de woning betrekt.
  4. Maak gebruik van Skip deposit als alternatief voor de traditionele waarborgsom. Voor een kleine fee staat wij garant voor jou. Wij borgen het proces van de verhuurder en eisen altijd een duidelijk inspectierapport met aantoonbare schade. Als je dan moet betalen weet je dat het 100% eerlijk gaat.

Hoogte van de borg

De hoogte van de huurborgsom is normaal gesproken gelijk aan één maand huur. Betaal je een lage huur, dan kan het voorkomen dat de huurder twee maanden huur als borgsom vraagt. Over het algemeen worden borgsommen van meer dan drie maanden huur niet als redelijk beschouwd.

Schade verrekenen

Bij het vertrek van een huurder zal de verhuurder de gehuurde woonruimte bekijken door een plaatsbeschrijving. Bij constatering van schade of andere gebreken, kan de verhuurder dit de huurder aanrekenen en vervolgens de geleden schade verrekenen met de betaalde borgsom.

Wanneer jij het als huurder hier niet mee eens bent, dan kun je een procedure starten om het door jou betaalde geld voor de borg alsnog volledig terug te krijgen.

Hierbij moet de verhuurder aantonen dat er daadwerkelijk iets aan de gehuurde ruimte mankeert en dat dit jou als huurder is aan te rekenen. Met andere woorden, de bewijslast ligt in dit geval bij de verhuurder.